Puvun huolto ja säilytys

On taas aika juhlistaa tulevaisuutta, nuorisoa, joka valmistuu. Lakkiaisten yhteydessä saa kaapistakin vuosittain kaivaa esille ne “hienot vaatteet”. Kummitteleeko niissä vielä edellisvuosien tahrat, vai onko puku rypistynyt ja pölyttynyt säilytyksessä täysin? Ja vaikka olisitkin aikaisempina vuosina selvinnyt haavereitta, ei sitä koskaan tiedä mitä juhlahumun tiimellyksessä saattaa tapahtua! Lukemalla tämän blogin opit, kuinka tästä jokavuotisesta pulmasta tulee jokavuotinen raikas ja tyylikäs asuste. 

Tahra puvussa – mitäs nyt?

Juhlapukujen hienot kankaat kestävät harvoin tavallista pesua. Siitä syystä puvut ja mekot viedään yleensä pesulaan, missä ammattilaiset saavat hoitaa pesun. Pesuloiden kuivapesut ovat toki tehokkaita, mutta ne myös rasittavat puvun kangasta, joten pesulakäynnit on hyvä jättää vähemmälle. Usko tai älä, puvun saat puhtaaksi myös kotona, ilman kemikaaleihin turvautumistakin!

Öljyt ja erilaiset rasvat ovat niitä pulmallisimpia tahrojen aiheuttajia. Niistä voi kuitenkin päästä eroon myös kotikonstein – nimittäin sappisaippualla. Sappisaippuassa käytetään härän sappinestettä, joka tehokkaana entsyyminä puhdistaa likaa laidasta laitaan. Esimerkiksi rasva-, muste- sekä erilaiset väritahrat kuten mustikka- ja lehtivihreätahrat irtoavat sappisaippuan avulla. Herkempiä kankaita voi puhdistaa hieromalla mikrokuituliinalla sappisaippuaa kostutettuun tahraan ja antamalla sen vaikuttaa jonkin aikaa. Tämän jälkeen kankaan sisäpuolelle asetetaan kuiva, imukykyinen kankaan- tai talouspaperinpala ja painellaan puhtaalla vedellä kostutetulla liinalla vettä kankaan läpi, jotta saippua huuhtoutuisi pois. Muista tarkistaa, että mikrokuituliinasta itsestään ei irtoa väriä, ennen kuin käytät sitä puhdistettavaan kankaaseen! Yleisesti pelkkä vesi, höyry ja harjaaminen voivat hyvinkin riittää tahrojen irrottamiseen.

Pidä puku sileänä ja raikkaana

Peruskäytössä puku imee itseensä hikeä ja altistuu erilaisille hajuille. Pelkällä puvun tuulettamisella pääseekin eroon suurimmasta osaa hajuista. Toinen kotikonsti on antaa puvun roikkua suihkussa käydessäsi samassa tilassa, jolloin suihkusta tuleva höyry imeytyy pukuun. Kuivumisen jälkeen puku on raikkaampi ja vaikeimmatkin rypyt ovat poissa. Mikäli näin ei kuitenkaan ole, voi höyrysilitysraudasta olla apua.

Puku säilyy hyvin huoneenlämpöisessä tilassa, jossa ei liialti pölyä leijaile. Se on hyvä säilyttää henkarilla, joka täyttää hartiat ja pitää puvun ryhdikkäänä. Aktiivikäyttäjien on hyvä muistaa, että puvun kannattaa antaa levätä kenkien tapaan aina vuorokauden ajan käytön jälkeen, jotta kangas ehtisi kuivua, rypyt silitä ja puku asettua taas muotoonsa. Muuten puku säilyykin hyvin vapaasti kaapissa roikkuen. Housut on hyvä roikottaa lahkeista tai pehmustetun henkarin keskipuun yli, jotta prässäys säilyisi ja rypyt pysyisivät poissa.

Varsinkin villakankaat hyötyvät ajoittaisesta prässäämisestä, joka tuo ryhtiä vaatetukseen. Puvunhousut voit hyvin prässätä kotona. Prässätessä on tärkeää nostella ja painella silitysrautaa kankaaseen, sen edestakaisin liikuttamisen sijaan, jotta kangas ei rypisty. Takin prässääminen on jokseenkin hankalampaa, joten siinä voi olla paras kääntyä räätälin puoleen.

Siinä muutama niksi, joilla saat pukusi käyttöiän pitenemään. Sinun ei myöskään siis tarvitse puvun tahriintuessakaan nakata kirvestä kaivoon. Näin voit tyylikkäänä puhtaassa ja siistissä puvussasi keskittyä siihen kaikesta tärkeimpään – iloitsemaan vastavalmistuneiden puolesta!

Onnittelut kaikille valmistuville opiskelijoille ja oikein hyvää juhlapäivää!

Anu Kiiski

Allegro Suomi