5 Vinkkiä Vedenkulutuksen Vähentämiseksi

5 Vinkkiä Vedenkulutuksen Vähentämiseen
Tiesitkö, että me suomalaiset kulutamme vettä keskimäärin noin 150 litraa vuorokaudessa. Muutosta parempaan on saatu huomattavasti verrattuna 1970-luvun 400 litraan vuorokaudessa per henkilö.

Muutokseen ovat vaikuttaneet positiivisesti tietenkin kehittyneet tiskikoneet ja pesukoneet sekä suihkut ja WC-pöntöt. Suurin yksittäinen tekijä on kuitenkin ihmisten kasvanut tietoisuus maailman vesivarojen rajallisuudesta, vaikka suomessa vesivarat riittävätkin hyvin.

Useimmilla vedenkulutuksen vähentämisen päällimmäisenä syynä lienee kuitenkin vesilaskun minimoiminen. HSY:n mukaan vedenkulutuksessa onkin suuria eroja eri asumismuotojen välillä. Kerrostaloissa keskikulutus on 170 litraa vuorokaudessa, rivitaloissa 150 litraa vuorokaudessa ja omakotitaloissa 135 litraa asukasta kohden vuorokaudessa.

Syykin on toki selvä. Kerrostalossa vesi kuuluu lähes aina vastikkeeseen, rivitaloissa asuntokohtaiset vesimittarit ovat yleisempiä. Omakotitaloissa puolestaan vesilasku maksetaan suoraan itse, joten veden käyttö on usein tarkkaavaisempaa.

Olipa tarkoituksesi sitten säästää vesilaskussa tai säästää maapallon vesivaroja, on vedenkulutuksen vähentäminen meidän kaikkien asia. Siksi listasimmekin viisi helppoa vinkkiä vedenkulutuksen vähentämiseksi.

1. Lyhyemmät Suihkut

Mikä on sen mukavampaa pimeänä syysaamuna, kuin piiiitkä lämmin suihku? No ei itseasiassa kovinkaan moni asia, mutta pitkät lämpimät suihkut kuluttavat paljon vettä ja energiaa.

2. Sulje Hana

Annatko veden juosta, kun peset hampaitasi tai hierot saippuaa käsiisi? Sulje hana välillä ja säästät huomattavan määrän vettä helposti.

Lisäksi mikäli tiskaat astioita käsin, kannattaa allas täyttää vedellä, eikä pestä astioita juoksevan veden alla.

3. Pese Vain Täysiä Koneellisia

Tämä pätee sekä tiskikoneeseen, että pyykinpesukoneeseen. Vaikka nykyaikaiset pyykinpesukoneet osaavatkin annostella vettä kulloisenkin pyykkikuorman mukaan, eniten vähennät vedenkulutusta, kun peset aina täysiä koneellisia.

Pesukone ja tiskikone kannattaa myös puhdistaa aika ajoin, jotta kone toimisi mahdollisimman tehokkaasti. Tähän soveltuu maniosti esimerkiksi ALLEGRO koneenpuhdistaja.

4. Korjaa Vuotavat Hanat

Tiputtelevat hanat ja vuotava vessanpönttö kuluttavat huomaamatta suuren määrän vettä. Lisäksi uudemmat hanat ja pöntöt käyttävät vähemmän vettä kuin vanhat.

5. Käytä Vähemmän Sähköä

Tämä saattaa alkuun kuulostaa hassulta, mutta monet energialaitokset käyttävät suuret määrät vettä laitoksen viilentämiseen. Käyttämällä vähemmän sähköä, säästät siis vettä sekä rahaa sähkölaskussa.

6. Kastele Kasvit Sadevedellä

Pienenä bonuksena omakotiasujille, mökkiläisille ja muille joille se on mahdollista: Ota sadevesi talteen asettamalla saavi rännin alle. Saavista puolestaan saat kätevästi kasteluvettä kukille, ryytimaalle ja pensaille.

Saavin päälle kannattaa turvallisuussyistä tehdä kansi, jotteivat lapset tai eläimet joudu vahingossa saaviin.

Lisää säästöä saat, kun kastelet kasvit aamulla. Aamun kylmempi ilma ei haihduta vettä niin nopeasti, jolloin kasville riittää vähempi kastelu.

Mikä on sinun paras vedenkulutuksen vähentämisen vinkkisi? Kirjoita se kommentteihin!